Sicilië: Syracuse, Eolische Eilanden

zeilreizen Middellandse zee, Taormina en Siciië

Überschrift

Description text

Kaart van Sicilië en de Liparische eilanden, zeilreizen in de Middellandse Zee
Sicilië en Liparische eilanden - kaart van de zeilreizen in de Middellandse Zee

Sicilië en de Eolische Eilanden zijn één van onze persoonlijke favoriete plekken. Het inschepen vindt plaats in de antieke wereldstad Syracuse direct aan het oude gedeelte Ortigia. Naast een excursie naar de vulkaan Etna en de wereldberoemde stad Taormina zijn er ook nog uitstapjes gepland naar de nog actief zijnde kraters op het eiland Vulcano en de mooie hoofdstad op het eiland Lipari. Indien mogelijk kan er een bezoek aan Salina geregeld worden waar de beste kappertjes ter wereld te verkrijgen zijn. Ook een bezoek aan de voet van de vulkaan Stromboli is zeer de moeite waard.
De hoofdstad van Sicilië is Palermo. Een aantal grote steden op Sicilië zijn: Messina, Catania, Gela, Siracusa en Marsala. Sicilië staat bekend om zijn lange geschiedenis. Vele culturen hebben door de jaren heen hun sporen achter gelaten op het eiland. Zo kan men er o.a. Romeinse, Arabische en Griekse bouwwerken vinden. Het landschap van Sicilië is veelal heuvelachtig en droog. Op veel plaatsen in het landschap vindt men citroen- en sinaasappelplantages. De kustlijn van het eiland wordt bepaald door zoutpannen, zandstranden en kliffen. In de wateren rondom het eiland kan men ideaal watersporten beoefenen zoals duiken en zeilen. Verder staat het eiland nog bekend om de actieve vulkaan Etna, de oorsprong van de maffia en het typische Italiaanse eten (o.a. pizza en pasta).

De Eolische (ofwel Liparische) Eilanden maken deel uit van deze autonome regio, het grootste eiland is Lipari. De Eolische Eilanden zijn een eilanden groep genoemd naar Aiolos (de Griekse god van de wind), en liggen enkele tientallen kilometers ten noorden van Sicilië. Tot de Eolische Eilanden behoren de volgende eilanden, in volgorde van afnemende grootte: Lipari (37,6 km2), Salina (27,0 km2), Vulcano (21,0 km2), Stromboli (12,6 km2), Filicudi (9,5 km2), Alicudi (5,2 km2), Panarea (3,4 km2).