Vragen & antwoorden

Algemene informatie over de zeilreizen

Mocht u graag een zeilreis maken, maar twijfelt u of het wel de juiste keuze is? Wij helpen u graag bij het nemen van uw beslissing.
Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat uw antwoord er niet bij, neem dan gerust contact op per e-mail.

Toon alles | Verberg alles

Welke taal wordt er aan boord gesproken?

De talen die aan boord worden gesproken zijn veelal Duits, Engels en de kapitein spreekt Nederlands.

Hoe kan ik aan boord betalen?

Aan boord kan er betaald worden met de EURO. Op de dag van aankomst maken wij voor u een boordrekening, die u kunt gebruiken voor uitgaven van persoonlijke aard. Op de dag van vertrek brengen we de rekening naar uw hut zodat u deze kunt controleren en ondertekenen. U kunt de rekening dan contant of per creditcard betalen (American Express, Visa, Master Card).

Is er een arts aan boord en kan er EHBO verleend worden?

In bijna alle havens is een arts of EHBO aanwezig. Via de radio kan er op ieder moment medische hulp worden opgeroepen. De kapitein en de stuurman hebben echter ook de benodigde cursussen hiervoor gevolgd. Alle belangrijke medicijnen zijn eveneens aanwezig aan boord.

Ontscheping/Tenderservice?

Onze rubberboten brengen u indien u wenst gratis aan land en brengen u ook weer terug aan boord.

Hoe staat het met de veiligheid aan boord?

De RHEA, CHRONOS en KAIRÓS zijn gebouwd als kleine passagiersschepen en toegelaten tot deze categorie. Ze worden jaarlijks gecontroleerd door Register Holland, het nationaal Klassebureau voor de Scheepvaart en voldoen aan alle veiligheidsvoorzieningen aan boord van een groot jacht. De bemanning bestaat uit professionele zeilers, de kapitein en de stuurman zijn afgestudeerd aan de Zeevaartschool. Regelmatig nemen zij deel aan veiligheidstrainingen.

Ik ben zeiler en de zeiljachten hebben een vaste bemanning. Zijn deze reizen dan wel geschikt voor mij?

Ja hoor! We hebben al veel "die hard" zeilers en zeelieden aan boord gehad, die erg enthousiast zijn geworden over de geweldige zeileigenschappen van de RHEA, CHRONOS en KAIRÓS. Velen wilden na de eerste zeilreis een zeiljacht charteren met vrienden en bekenden...

Ik heb nog nooit op een zeilschip gezeild. Is dat een probleem?

Indien u graag op of bij het water bent, dan weten we vrijwel zeker dat u zult genieten van bijvoorbeeld alleen al het lopen met blote voeten op het teakhouten dek, de wind te voelen en het voorbijgaande landschappen te aanschouwen. Heerlijk op jezelf zijn, maar het ook leuk vinden om andere mensen te leren kennen, mooie baaien en leuke haventjes te bezoeken en ook af en toe nieuwe plekjes te ontdekken. Wij weten zeker dat u dan niet hoeft te twijfelen om mee te zeilen met een van onze schepen RHEA, CHRONOS of KAIRÓS.

Hoe zit het met zeeziekte?

Zeeziekte is geen schande. Zelfs Lord Nelson is er niet aan ontkomen. Maar gelukkig komt hele ernstige zeeziekte zeer zelden voor. Aan boord van de RHEA, CHRONOS en KAIRÓS zou het eigenlijk niet voor moeten komen (hoogstens tijdens onze overtochten), omdat we meestal in de beschutting van de eilanden en de kusten zeilen en 's nachts in rustige baaien liggen. Tijdens het zeilen ondersteunen de zeilen het schip waardoor de bewegingen zeer mild zijn. Mocht het u toch overkomen dan kunt u het beste aan dek naar de horizon blijven kijken. Meestal gaat het dan snel weer beter. Mocht dit niet helpen dan heeft de bemanning voor u een speciale kauwgum tegen zeeziekte. De crew geeft u ook graag tips. Pilletjes tegen zeeziekte helpen ook, vooral Stugeron is favoriet vanwege het feit dat er geen bijwerkingen zijn zoals vermoeidheid. Deze pilletjes kunnen een half uur voor vertrek genomen worden en men heeft nergens last van.

Veel mensen op een kleine ruimte?

De KAIRÓS is 38 m lang en meer dan 8 m breed, en de CHRONOS en RHEA zelfs 54 m lang en 10 m breed. Op het grote dek is er dus genoeg ruimte voor iedereen, ook voor diegene die zich graag wil terugtrekken, zelfs als we volgeboekt zijn met het maximaal aantal (18 of 26/28) gasten. De hutten, afhankelijk van de categorie, hebben een grootte van ongeveer 13-15 vierkante meter, allemaal met eigen badkamer.

Wat voor soort kleding is geschikt voor een zeilreis?

 • Badkleding
 • T-shirts, polo's, blouse of hemd (korte en/of lange mouw)
 • Lange broek voor excursies aan wal en tijdens de reis
 • Een of twee nette broeken voor het diner en eventueel bezoek aan een restaurant
 • Broek of shorts zijn ook voor vrouwen geschikt vanwege de steile trappen aan boord
  en het op- en afstappen in onze tenderboten
 • Voor 's avonds een dunne trui of een fleece jack
 • In het voorjaar, winter en herfst een dikke fleece jack en/of een trui
 • Wind-/regenjas
 • Oliepak, alleen tijdens de overtochten aan te bevelen
 • Schoenen: wij verzoeken u om aan boord alleen sport- of bootschoenen met antislip zolen te dragen.
  Het is handig om ook een paar slippers of waterdichte sandalen voor het strand of tijdens het zwemmen mee te nemen

Wat moet ik meenemen op een zeilreis?

Naast uw persoonlijke spullen vragen wij u om aan het volgende te denken:

 • Vliegticket
 • Paspoort en eventueel uw rijbewijs
 • Geld: contant geld, creditcard
 • Medicijnen
 • Telefoonkaart, mobiele telefoon
 • Zonnebrand creme, hoofddoek/hoed
 • Bril, zonnebril
 • Leesboeken/literatuur

Groepsverplichtingen? Moet ik me altijd aanpassen?

Omdat de schepen enerzijds maar 4 tot 6 uur per dag zeilen en anderzijds iedereen vrij is om wel of niet te helpen met zeilen, kan iedereen aan boord zijn "ding" doen of deelnemen aan een excursie aan land...
Maar onze ervaring is dat de gasten het na een week vaak al moeilijk vinden om afscheid van elkaar te nemen. Stress en problemen zijn een "landziekte"...

Ik reis alleen. Kan dat?

Dat is natuurlijk geen enkel probleem. Op de RHEA, CHRONOS en KAIRÓS is de sfeer ontspannen en ongecompliceerd. En indien u wenst, kunt u deelnemen aan een van onze themareizen, aangezien bij deze reizen nog meer een groepsgevoel is vanwege de aanwezigheid van een gids die de groep zal begeleiden.