FAQ - Vragen en antwoorden

algemene informatie voor zeilreizen

Mocht u graag een zeilreis maken, maar twijfelt u of het wel de juiste keuze is? Wij helpen u graag bij het nemen van uw beslissing.

Hier vind u de meeste antwoorden op uw gestelde vragen. Staat uw antwoord er niet bij, neem dan gerust contact op per email.

Toon alles | Verberg alles

Welke taal wordt er aan boord gesproken?

De talen die aan boord gesproken worden is meestal Duits en Engels. De kapitein spreekt Nederlands.

Hoe kan ik aan boord betalen?

Aan boord kan er betaald worden met de Euro. Op de dag van aankomst maken wij voor u een boordrekening, die u kunt gebruiken voor uitgaven van persoonlijke aard. Op de dag van vertrek brengen we de rekening naar uw hut zodat u deze kunt controleren en ondertekenen. U kunt de rekening dan contant of per creditcard betalen (American Express, Visa, Master Card).

Is er een arts aan boord en kan er Eerste Hulp verleend worden?

In bijna alle havens is een arts of Eerste Hulp aanwezig. Via onze radio kan er op ieder moment medische hulp ingeroepen worden. De kapitein en de stuurman hebben echter de benodigde cursussen hiervoor gevolgd. Alle belangrijke medicijnen zijn aanwezig aan boord.

Ontscheping/Tenderservice?

Onze rubberboten brengen u indien u wenst gratis aan land en brengen u ook weer terug aan boord.

Hoe staat het met de beveiliging?

De KAIRÓS en de CHRONOS zijn gebouwd als kleine passagiersschepen en toegelaten tot deze categorie. Ze worden jaarlijks gecontroleerd door Register Holland, het nationaal Klassebureau voor de Scheepvaart en voldoen aan alle veiligheidsvoorzieningen aan boord van een groot jacht. De bemanning bestaat uit professionele zeilers, de kapitein en de stuurman zijn afgestudeerd aan de Zeevaartschool. Regelmatig nemen zij deel aan veiligheidstrainingen.

Ik ben zeiler. De jachten hebben een vaste bemanning. zijn deze reizen dan wel geschikt voor mij?

Ja. We hebben al veel "diehard" regatta- en "blue cruise" zeilers aan boord gehad, die hun aanvankelijke lichte scepsis over de geweldige zeileigenschappen van de KAIRÓS en de CHRONOS over boord hebben gegooid. Velen wilden na de reis zelfs het hele schip huren...

Ik heb nog nooit op een zeilschip gezeild. Is dat een probleem?

Indien u graag op of bij het water bent, dan weten we bijna zeker dat u zult genieten van bijvoorbeeld alleen al het lopen met blote voeten op het teakhouten dek, de wind te voelen en het voorbijtrekkende landschap te zien. Heerlijk op je zelf zijn maar het ook leuk vinden om andere ongecompliceerde mensen te leren kennen, mooie baaien en leuke haventjes te zien en ook af en toe nieuwe plekjes te ontdekken. Wij weten zeker dat u dan niet hoeft te twijfelen om mee te zeilen met een van onze beide schepen, de KAIRÓS of de CHRONOS.

Hoe zit het met zeeziekte?

Zeeziekte is geen schande. Zelfs Lord Nelson is er niet van verschoond gebleven. Maar, gelukkig komt hele ernstige zeeziekte zeer zelden voor. Aan boord van de KAIRÓS en de CHRONOS zou het eigenlijk niet voor moeten komen (hoogstens tijdens onze overtochten) omdat we meestal in de beschutting van de eilanden en de kusten zeilen en 's nachts in rustige baaien liggen. Tijdens het zeilen ondersteunen de zeilen het schip waardoor de bewegingen zeer mild zijn. Mocht het u toch overkomen dan kunt u het beste aan dek naar de horizon gaan kijken. Meestal gaat het dan snel beter. Mocht dit niet helpen dan heeft de bemanning voor u een speciale kauwgum tegen zeeziekte. De crew geeft u graag tips.Pilletjes tegen zeeziekte helpen ook, vooral Stugeron is favoriet vanwege het feit dat er geen bijwerkingen zijn zoals vermoeidheid. Deze pilletjes kunnen een half uur voor vertrek genomen worden en men heeft nergens last van.

Teveel mensen in een kleine ruimte?

De KAIRÓS ist 38 m lang en meer dan 8 m breed, de CHRONOS zelfs 54 m lang en 10 m breed. Op het grote dek is zeer veel ruimte voor iedereen, zelfs voor diegene zich graag wil terugtrekken, zelfs als we zijn volgeboekt met 18 of 26 gasten. De hutten, afhankelijk van de categorie, hebben een grootte van ongeveer 13-15 vierkante meter, allemaal met eigen badkamer.

Wat voor soort kleding is geschikt voor een zeiltocht?

 • Badkleding
 • T-Shirts, polo's, bloes of hemd (lange en/of korte mouw)
 • Lange broek voor excursies aan wal en/of tijdens de reis, een of twee broeken voor diner en eventueel bezoek aan een restaurant.
 • Broek of shorts zijn ook voor vrouwen geschikt vanwege de steile trappen aan boord en het op en afstappen in onze tenderboten.
 • Voor 's avonds een dunne trui of een fleece jack. In het voorjaar, winter en herfst een dikke fleece jack en/of een trui
 • Wind-/regenjas
 • Oliepak, alleen tijdens de overtochten aan te bevelen.
 • Schoenen: Wij vragen u om aan boord alleen sport- of bootschoenen met anti-slip zolen te dragen. Het is handig om ook een paar slippers of waterdichte sandalen voor het strand of tijdens het zwemmen mee te nemen.

Wat moet ik meenemen op een zeilreis?

Naast uw persoonlijke spullen vragen wij u om aan het volgende te denken:

 • Vliegticket
 • Paspoort en eventueel uw rijbewijs
 • Geld: contant geld, creditcard
 • Medicijnen
 • Telefoonkaart, mobiele telefoon
 • Zonnebrand creme, hoofddoek/hoed
 • Bril, zonnebril
 • Leesboeken/literatuur

Groepsverplichtingen? Moet ik me altijd aanpassen?

Omdat de KAIRÓS enerzijds maar 4 tot 6 uur per dag zeilt en anderzijds iedereen vrij is om wel of niet te helpen met zeilen, kan iedereen aan boord zijn "ding" doen of deelnemen aan een excursie aan land...
Maar onze ervaring is dat de gasten het vaak moeilijk vinden om na een week afscheid van elkaar te nemen. Stress en problemen zijn een "landziekte"...

Ik reis alleen. Kan dat?

Dat is geen probleem. Op de KAIRÓS of de CHRONOS is de sfeer ontspannen en ongecompliceerd. Maar indien u wenst kunt u ook deelnemen aan een van onze thema reizen, aangezien bij deze reizen meer een groepsgevoel is vanwege de aanwezigheid van een gids. Onze reizen zeilen & meer zijn vooral gericht op individuele reizigers.